Salongerna

Matsalen och Musiksalongen

Matsalen från 1880 präglas huvudsakligen av snickerier, dörrar med omramning samt väggpanel och takstuckatur från byggnadstiden.

tapetDet har lagts stort arbete vid att restaurera Matsalens tapeter vilka utgör ett typiskt exempel på imitation av gyllenlädertapeter som upplevde sin renässans i slutet av 1800-talet. Efter världsutställningarna i Wien 1883 och i Paris 1888 blev det mycket populärt att dekorera matsalar med den här typen av tapeter. De kännetecknas av rik ornamentik, med blommor och växter, på mörk botten och de är fernissade för att underlätta rengörning.

matsalenSå här ser Matsalen ut idag, att jämföra med bilden ovan som togs i början av 1900-talet.  Alla träarbeten är ådringsmålade som valnöt eller mörk rödbrun mahogny.  Även Matsalens stjärnparkettgolv har renoverats enligt konstens alla regler.

 

MusiksalongenPå 1920-talet öppnades Musiksalongen med ett valv mot Matsalen. Rummet hade tidigare varit sovrum. Taket sänktes och snickerier i bonad björk sattes in. Brytningen mellan matsalens typiska 1880-talsstil och musiksalongens enklare inredning ger en fin dynamik. I musiksalongen står idag åter en Steinway-flygel från 1919.

I Matsalen/Musiksalongen finns idag plats för 45 sittandes. Matsalen lämpar sig även för mindre sällskap i styrelsesittning.

Rosa salongen och Gröna kabinettet

Rosa salongen präglas främst av sitt vackra handmålade tak och sina vackra stuckaturer. Rummet förändrades till viss del under 20-talet och gick från svulstigt 1800-tal till ljusare klassisistisk stil. En sirligt utförd blomstermålning i rosa, grå och beige pryder själva plafonden. Väggarna är målade i olja direkt på juteväv och alla träpartier är ådringsmålade som björk.

Gröna kabinettet har ett kassettak i trä och snickerier i bonad björk. Rummet har fått sitt namn efter dess grågröna väggkulör. Över öppna spisen finns en skulptural utsmyckning av konstnären Karl Hultström, en av många som finns i Julius hus. Karl Hultström var nära vän till både Julius och Nils och hade atelje i huset i början av seklet.

Rosa salongen och Gröna kabinettet är framför allt avsedda som dessert- och tesalonger.

Sovrumsvåningen

Sovrumsvåningen finns garderob och mindre mötesrum i 20-talsstil. jennys rum Rummen Jenny, Marga, Helga och Elin är döpta efter disponent Nils Westerdahls fru, dotter, jungfru och kokerska.

 

 

Färgbilderna är tagna av fotografen Martin Sundström och Ebba Hedberg.